Počasí k nám začíná být milejší, teploměry ukazují příjemnější hodnoty a my tak můžeme trávit venku stále více času. Pomalými krůčky se k nám blíží hřejivé léto a s ním neodmyslitelně spojené grilování, na které se drtivá většina lidí těší.

Možná i vy netrpělivě odpočítáváte dny, kdy budete moci naložit maso, koupit výborné párky, zabalit hermelín do alobalu a vychutnat si první dobroty z grilu. Nabízí se ale otázka – máte vůbec na čem grilovat?!

Pokud chcete grilovat, musíte mít na čem. Grilování nejrůznějších surovin patří k nejstarším způsobům přípravy jídla, ke kterému se neustále vracíme. Kromě výsledného produktu, kterým je chuťově vynikající grilované jídlo, představuje grilování oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.

Není gril jako gril

V současné době je k nabídce několik druhů grilů, mezi nimiž můžete vybírat. Každý druh má svá pro a proti. Ptáte se, který gril je pro vás tou nejlepší volbou? Co je potřeba sledovat při výběru, na co si dát pozor a od čeho dát raději ruce pryč?

Při výběru grilu byste měli sledovat:

Především jeho zpracování. Gril by měl být vyrobený z pevného materiálu, zároveň musí být stabilní. Proto sledujte stabilitu nožek nebo podstavců, na kterých gril stojí. Jen dobře upevněné nožky zajistí, že budete moci s grilem snadno manipulovat a to beze strachu, že se překlopí. Pro bezpečné používání rozhodně není na škodu, pokud má gril ohnivzdorná madla, za která gril uchopíte a přenesete kamkoli dle potřeby.

Druhy grilů – který vám bude vyhovovat?

Již na začátku dnešního článku jsme zmínili, že není jen jeden druh grilu. Vybrat mezi nimi ten pravý může být pro mnohé z vás složité, protože čím více možností pro výběr máte, tím náročnější je si vybrat. Proto vám níže nejoblíbenější grily představíme a zmíníme jejich pro a proti.

• Elektrické grily

Mezi nejznámější grily jednoznačně patří ty elektrické, jejichž největší výhodou je, že s nimi můžeme grilovat i za horšího počasí – například na terase nebo na balkoně. Elektrické grily nejsou náročné na obsluhu a u většiny modelů lze regulovat teplotu. Nevýhodou je závislost na zdroji elektrické energie a vyšší pořizovací cena.

• Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí představují nejvyužívanější typ grilu, za což může především nízká pořizovací cena. Výhoda nízkých nákladů je pro mnoho lidí lákavou vidinou. Bohužel i tento gril má své nevýhody a to v podobě dlouhé přípravy pokrmů, spalování odkapávajícího tuku a velké spotřebě paliva.

• plynové grily

Opomenout určitě nesmíme ani plynové grily, které slibují jednoduchou montáž i snadnou manipulaci. Hodně lidí na ně sází v případě, kdy se chystají na dovolenou nebo na chatu a chtějí si gril vzít s sebou. plynových grilů je několik druhů – lávové grily, grily s RBS technologií a kontaktní grily. Výhodou těchto grilů je nízká hmotnost.