Sezona grilování tu bude co nevidět! První teplé večery již máme za sebou a mnoho z nás tak navštívilo garáže, sklepy, půdy i zahradní domky, ale mohli oprášit grily. Také se již nemůžete dočkat vůně grilovaného masa, zeleniny a jiných dobrůtek?

Grilování – potažmo příprava pokrmů na ohni -představuje nejen nejstarší způsob úpravy jídla, ale zároveň i příležitost k tomu, abyste se mohli sejít s rodinou či přáteli. Není se tak čemu divit, že tolik lidí netrpělivě očekává příznivé počasí, aby mohli naložit maso nebo připravit jiné lahůdky, rozpálit gril a zahájit tak letošní grilovací sezonu.

Aby byla grilování zábava

U grilování se zpravidla scházíte s rodinou, zvete přátele a vytváříte tak z obyčejného opékání dobrot na grilu příjemnou záležitost. Neměli byste však zapomínat na to, že grilování musí být především zábava. Proto se snažte přizpůsobit si je tak, aby pro vás bylo co možná nejpříjemnější a nejpohodlnější.

1. Vyberte si správný gril

V první řadě je potřeba mít po ruce toho pravého parťáka v podobě kvalitního a šikovného grilu. Budete-li mít vedle sebe funkční a praktický gril, máte z poloviny vyhráno. Na současném trhu jich je k dispozici hned několik druhů. Mezi nejoblíbenější patří grily na dřevěné uhlí, které můžeme nejen v létě vidět na drtivé většině zahrádek.

Výhodou je nízká pořizovací cena a výborná chuť grilovaných pokrmů, nevýhodou dlouhá příprava a velká spotřeba topiva. O moc pozadu nezůstávají elektrické grily, jejichž největší výhodou je fakt, že si díky nim chuť grilovaného masa nebo zeleniny můžete dopřát kdykoli během roku.

Za nevýhodu označujeme vyšší pořizovací cenu, nutnost připojení k elektřině a s tím spojenou poměrně velkou spotřebu elektrické energie. Do třetice všeho dobrého zmiňujeme plynové grily, které jsou lehké a dají se snadno převážet tam, kde je zrovna chcete mít.

2. Používejte vhodné náčiní

Jak jsme napsali výše – mít vhodný gril je polovina úspěchu, ale kdo by chtěl být úspěšný jen na 50%? Dotáhněte tedy svou snahu až na samotný vrchol. Jak? Pořiďte si ke svému grilování šikovné pomocníky, s nimiž to bude nejen mnohem větší zábava, ale zároveň i mnohonásobně menší starost!

A co by vám tedy nemělo chybět? Na škodu určitě nebude, pokud si koupíte kleště a otáčení či přenášení masa, hodit se může i obracečka nebo jehlice. Abyste se neumazali, nezapomeňte si obléci zástěru s praktickými kapsami, do kterých můžete uložit potřebné grilovací nářadí.

Pokud chcete brát grilování opravdu vážně, můžete si koupit i speciální grilovací rošty – používají se rošty na maso, na špízy, na klobásy a samozřejmě i na ryby. Aby grilovací rošt zůstal čistý, berte si na jeho čištění nejen speciální přípravky, ale i vhodné kartáče.